Hľadanie
E-mail info@espressoprofi.sk  Telefon +420 723 375 670
Vyberte si kategóriu
    Menu Zavrieť
    Späť na všetky

    Prečo nie je espresso ako espresso?

    Prečo nie je espresso ako espresso? Viete, čo všetko ovplyvňuje chuť kávy?

    Dať si ráno šálku kávy, to je najlepší možný štart dňa. Ozajstní milovníci tohto nápoja však vie, že cesta k dobrému espresse začína v obchode, respektíve v pražiarni. Prečítajte si, prečo nekupovať kávu v supermarkete a prečo sa nebáť zatracované Robusty.

    Chuť, to je o čo tu beží

    Nič nenaštartuje deň rýchlejšie a príjemnejšie, ako šálka espressa. Už len jej vôňa má po ránu povzbudivé účinky. A čo potom tá chuť - pri káve dosť špecifická a individuálna záležitosť, ktorú ale ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov.

    Čo sa premieta do chuti kávy?

    • Odroda kávovníka - o rozdieloch medzi Arabikou a Robustou sa dočítate ďalej.
    • Praženie kávy - rozhoduje o sile a intenzite výsledného nápoja.
    • Čerstvosť - v supermarketoch môže takýto balík stáť aj niekoľko mesiacov, takže taká káva je proste stará a to sa podpisuje aj na jej chuti. Čerstvo pražené a dobre zabalené káve sa nič nevyrovná.
    • Spôsob prípravy - vedeli ste, že pre pákový kávovar sa hodí inak upražené káva, než pre automatický kávovar? A najlepšie espresso z pákového kávovaru pripravíte z čerstvo pomletých zŕn, takže sa nezaobídete bez mlynčeka na kávu. Ukazovateľom, že sa vám to podarilo, je hustá crema, teda béžová pena, na povrchu.
    • Dobre nastavený a vyčistený kávovar, bez neho si ani s tých najlepších kávových zŕn dobrú kávu nepripravíte. A platí to aj naopak.

    Kyslá alebo horká, ktorá je obľúbenejšia?

    Viete, aká je najlepšia káva na svete? Nie? Nič si z toho nerobte, my totiž tiež nie. Tu platí: sto ľudí, sto chutí. Každý z nás asi dokáže rozoznať, či je espresso v jeho hrnčeka skôr kyslejšie, alebo viac horké. Kávomilci potom možno ucíti aj čokoládové, orieškové, alebo ovocné tóny.

    Kyslosť čiže acidita, je typická pre svetlejšie upraženú kávu, zatiaľ čo tmavšie je aj viac horká. Pretože práve chuť je individuálnou záležitosťou, ponúkame stogramové degustačné balíky, vďaka ktorým si nájdete svojho favorita, ktorý vám spríjemní rána.

    A ktorú z našich čerstvo upražených káv máte najradšej? Zdá sa, že stavíte na klasiku, preto vo veľkom preháňate kávovary zmes kyslejší Arabiky a horké Robusty EspressoServis Clasicco.

    Arabika a Robusta - ktorá je lepšia

    Najskôr už ste taky počuli, že keď si chcete naozaj vychutnať kávu, musí to byť 100% Arabica, pretože je drahšie a kvalitnejšie. To ale úplne nezodpovedá realite. Možno vás nasledujúce riadky presvedčia, že zatracovanie Robusty je prežitok a nie vždy je to drahšie aj chutnejšie. Práve zmesi Arabiky a Robusty v rôznych pomeroch sú jedinečným chuťovým zážitkom.

    Arabika

    Táto odroda má jemnejšiu a sladšiu chuť, ale je kyslejšie. Hodí sa na prípravu espressa a filtrovanej kávy. Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach (od 600 do 2 000 metrov nad morom) a tým pádom sa musí zbierať ručne. V cene kávy sa tak logicky musí premietnuť aj práca zberačov a snos do nížin, kde sa ďalej spracováva.

    Robusta

    Robusta má väčšinou plnšie a zemitejšia chuť. Je horká a možno práve preto väčšine Čechov chutí (máme radi ráno horkú kávu a večer horké pivo). V zmesiach sa hodí na prípravu espressa. Rastie v nižších nadmorských výškach (200 až 600 metrov nad morom) a teda sa zberá strojovo a tým pádom je lacnejšie, nie však menej kvalitné. Výberová Robusta môže smelo konkurovať aj tej najlepšej Arabice. A navyše má väčší obsah kofeínu, takže ak potrebujete postaviť na nohy, je espresso zo zmesi Arabiky a Robusty presne pre vás.

    Dočítali ste až sem? Výborne, v tom prípade vám môžeme prezradiť, že najpredávanejšie u nás pražená a teda čerstvá káva Clasicco je teraz na e-shope s 25% zľavou.

    Komentáre
    Zanechajte svoj komentár Zavrieť
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★
    ★★★★★